Η συνεργασία με τον Γαλλικό Οργανισμό Προστασίας των Ακτών

Γιατί ο Γαλλικός Οργανισμός Προστασίας των Ακτών;

Γιατί ο Γαλλικός Οργανισμός Προστασίας των Ακτών;

Μια αποστολή για τη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς

Τί είναι ο Γαλλικός Οργανισμός για την Προστασία των Ακτών (Conservatoire du littoral);
Το Conservatoire du littoral είναι ένα δημόσιο Γαλλικό ίδρυμα που ιδρύθηκε με το Νόμο της 10ης Ιουλίου 1975. Σε συνεργασία με τις τοπικές Γαλλικές κοινότητες, προστατεύει τις φυσικές παράκτιες και λιμναίες περιοχές βιολογικού και τοπιακού ενδιαφέροντος στη Γαλλία. Για τον ορίζοντα του 2050, ο κύριος στόχος του είναι να εξασφαλιστεί η μετάδοση μιας φυσικής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές. Αποτελεί επίσης μια ομάδα 160 παθιασμένων ανθρώπων.
 
Μερικά ωραία λόγια του συγγραφέα Erik Orsenna σχετικά με την αποστολή του Conservatoire du littoral στη Γαλλία:
«[...] Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ακτή, μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο: η ακτή της Γαλλίας. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό το ανθρώπινο είδος, που λατρεύει να έχει το νερό μπροστά στα μάτια του. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό το ανθρώπινο είδος, που λατρεύει να μονοπωλεί αυτό που βλέπει. Κι ήταν, εν ολίγοις, μια φορά κι έναν καιρό το άγριο νερό, που κανείς δεν μπορούσε να βλέπει, εκτός από αυτούς που είχαν τα χρηματικά μέσα για να αγοράσουν λίγη θέα. 
Και τότε πριν από τριάντα χρόνια, γεννήθηκε μια όμορφη και απλή ιδέα. Ας αγοράσουμε με δημόσια κονδύλια, δηλαδή με χρήματα που ανήκουν σε όλους μας, ορισμένα εδάφη για να εγκαταστήσουμε εκεί παράθυρα με την πολυπόθητη θέα. Κάθε είδους παράθυρα, τις περισσότερες φορές αόρατο, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ανοίγουν στο νερό. Αυτό είναι το αγαπημένο μας Conservatoire du littoral: ένα παλάτι με ανθρώπους που αποτελείται μόνο από παράθυρα. [...]»

Μετάφραση κειμένου του Erik Orsenna από τον πρόλογο του βιβλίου Le Tiers Sauvage, του Eric Fottorino.


Ένας θησαυρός βιολογίας, αισθητικής και ταυτότητας
Το Conservatoire du littoral, χρόνο με το χρόνο, δημιουργεί μια κληρονομιά προστατευμένων και αναπαλλοτρίωτων τμημάτων γης. Επιτρέπει την αποκατάσταση των πιο πολύτιμων χερσαίων και θαλάσσιων τοπίων και οικοσυστημάτων. Επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή και όλα αυτά τα όμορφα μέρη.
 
Σε αριθμούς
Το 2011,το Conservatoire du littoral προστατεύει 138.000 εκτάρια σε περίπου 600 τοποθεσίες στη μητροπολιτική Γαλλία και στο εξωτερικό, ήτοι περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα ακτογραμμής, που αντιστοιχούν στο 12% της ακτογραμμής. 
Κάθε χρόνο προστίθενται 2.000-3.000 εκτάρια επιπλέον, ήτοι μια πράξη εξαγοράς ανά ημέρα.  
 
Η μικρή ιστορία ενός λογότυπου που λέει πολλά
Το λογότυπο του Conservatoire du littoral είναι ένα μπλε γαϊδουράγκαθο των αμμολόφων, ένα φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί μόνο αν το έδαφος είναι υγιές.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του conservatoire du littoral

Source:

    Στον ίδιο φάκελο